A szalvesztrolok - védőpajzs a rák ellen?

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, napjaink étrendjéből sok esetben hiányoznak azok a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek korábban egészségünket védték. A kutatók arra kerestek választ, hogy mik azok az összetevők, amelyek a 100 évvel ezelőtti ételekben még megvoltak és napjainkban már csak töredékük van jelen.


borito_2_img_assist_custom.JPGMegfigyelték, hogy a vegyszermentesen termesztett zöldségek és gyümölcsök az őket érő külső fenyegetésekkel szemben növényi ellenanyagot termelnek (pl. gomba-, vírus- vagy baktériumfertőzések, az UV-fény vagy a különböző rovarok elleni védekezésként). Ezeket elnevezték szalvesztroloknak, amelyek gyakorlatilag a növények immunrendszerét képezik (fitoalexinek).

Összefüggést kerestek a korábbi alacsonyabb számú rákos megbetegedés és a szalvesztrolokban gazdag étrend között és meglepő eredményre jutottak: a szalvesztrolok képesek pusztítani az emberi szervezetben nap mint nap keletkező rákos sejteket. De hogyan?

profdanburke1-1.JPG
Dan Burke professzor és kutatócsapata közel egy évtizeddel ezelőtt felfedezte, hogy a rákos sejtekben megtalálható egy enzim, amely az egészséges sejtekben gyakorlatilag nincs jelen. Ez egy úgynevezett citokrom enzim, a CYP1B1 nevet kapta. Gerry Potter professzorral karöltve in vitro kísérletek sorozatával bizonyították, hogy a rákos sejtben található enzim, ha szalvesztrol tartalmú tápanyaggal kölcsönhatásba lép, méreganyagot termel, amely a sejt elhalásához vezet. Rendkívül fontos felfedezés ez, amely további kutatások alapján lehetőséget kínál az emberi szervezetben lévő rákos sejtek célzott elpusztításához, úgy, hogy eközben az egészséges sejtek épek maradnak.

A kutatások tovább folynak. Az eddigi eredmények alapján a kutatók létrehoztak egy szalvesztrolokban gazdag gyümölcs-koncentrátumot, amely étrend-kiegészítőként kerül forgalomba és már kapható Magyarországon is a Lipovit Webáruházban (www.lipovit.eu) Salvestrol Xtra és Salvestrol Standard néven.

Ennek a jelentős felfedezésnek a történetét és tudományos hátterét írja meg Brian A. Schaefer nagyon olvasmányos könyvében, melynek címe: A szalvesztrolok – a természet védekezése a rák ellen. A könyv, amely szalvesztrolokban gazdag ételrecepteket is tartalmaz, megjelent magyarul is és kapható a Lipovit Webáruházban (www.lipovit.eu) . A szalvesztrolokról szóló cikkeket és beszámolókat bővebben a http://hu.orthoknowledge.eu/ oldalon is olvashat.


borito_hu2_img_assist_custom.jpg