Kemoterápia és vitaminterápia – biztonságos-e egyszerre végezni mindkettőt?

A legtöbb – ha nem minden – onkológus (rákspecialista) azon a véleményen van, hogy a vitaminok és más tápanyagok csökkentik a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát. De vajon igaz ez? Valójában erre az elméletre nincs tényleges bizonyíték.

chemo.jpg

(Képforrás: Piyabay.com) 

Mi több, a bizonyíték épp az ellenkezőjét támasztja alá. A vitaminok – különösen az olyan antioxidánsok, mint a C-vitamin – alkalmazása nemcsak, hogy nem gátolja a kemoterápiát, hanem egyenesen javítja azt. Ezért kifejezetten az őrületbe kerget, amikor a pácienseim azzal jönnek vissza az onkológustól, hogy abba kell hagyniuk a vitaminok és egyéb tápanyagok szedését, mert azzal gátolják a kemoterápia hatékonyságát. Nonszensz! Egy közelmúltbeli tanulmány, amely a nagy dózisú, intravénás C-vitamin kemoterápiával együtt való használatát vizsgálta, épp erre mutatott rá.

Nézzük a kutatás eredményeit

A kutatók kilenc előrehaladott (negyedik stádiumú) hasnyálmirigyrákban szenvedő férfit és nőt vizsgáltak. Mindannyiuknak rendkívül nagy dózisú, intravénás C-vitamint adtak hetente kétszer, miközben – ugyanezen idő alatt – gemcitabin kemoterápiás gyógyszerrel is kezelték őket. Ezután megvizsgálták a rák előrehaladottságát, a betegek életminőségét, a vérük kémiai értékeit, és általában véve a túlélésüket.

Íme, a történtek:
A szerzők szerint a kombinált terápia „ritkán járt” mellékhatással, amely kimerült néhány átmeneti hasmenésben és szájszárazságban. Egy ilyen kis volumenű kísérletben lehetetlen egyértelmű következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a kombinált terápia jobban működött-e, mint a kemoterápia egymagában. Mégis, a páciensek átlagos túlélési ideje 13 (±2) hónap volt. Ezzel szemben, nem kombinált terápia esetében az átlagos túlélési idő 5 (±1) hónap.
Véleményem szerint teljesen világos, hogy a vitamininfúzió nemcsak, hogy nem csökkentette a kemoterápia hatékonyságát, hanem valószínűleg fokozta is. A kutató saját szavait idézve: „Az adatok azt mutatják, hogy a gemcitabinnal együtt adagolt farmakológiai aszkorbát [azaz nagy dózisú, intravénás C-vitamin] jól tolerálható. Az említett szűk körű vizsgálatból származó kezdeti adatok mutatnak némi hatékonyságot.”

Akkor ez valamilyen különleges eset lehet? Vagy általában elmondható, hogy jó ötlet kombinálni a kemoterápiát más biológiai terápiákkal?

Véleményem szerint nem kétséges, hogy ez a tipikus. Az elmúlt 12 évben előrehaladott rákban szenvedő pácienseimen kombináltan alkalmaztam az ózonterápiát, a C-vitamin-terápiát és a kemoterápiát.
És minden egyes esetben szignifikánsan jobb eredményeket értünk el, mintha csak a kemoterápiát alkalmaztuk volna. A páciensek amellett, hogy tovább éltek, sokkal jobb életminőségről számoltak be.

Ha tehát Ön vagy valamely szerette a rákkal küzd, kérem, tanulmányozza alaposan a bizonyítékokat. Úgy vélem, Ön is arra a következtetésre fog jutni, amire én jutottam.
Mielőtt belekezdene bármilyen hagyományos rákellenes terápiába – legyen az műtét, sugárkezelés vagy kemoterápia – kérem, keressen egy a nagy dózisú C-vitamin-terápiában, az ózonterápiában, a táplálkozási és méregtelenítési módszerekben járatos orvost, aki együtt dolgozik majd Önnel a kezelések alatt. És ne járjon olyan onkológushoz, aki van annyira vakmerő, hogy azt mondja, hogy tegye le a vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítőket, mert azok esetleg gátolják az általa alkalmazott kezelések hatékonyságát. A bizonyítékok nem ezt igazolják.

Az egészségért – tisztelettel:

Frank Shallenberger, orvos

Források:
Block KI, Koch AC, Mead MN, et al. Impact of antioxidant supplementation on chemotherapeutic efficacy: A systematic review of the evidence from randomized controlled trials. Cancer Treat Rev2007;33:407–418.

Welsh JL, Wagner BA, et al. Pharmacological ascorbate with gemcitabine for the control of metastatic and node-positive pancreatic cancer (PACMAN): results from a phase I clinical trial. Cancer Chemother Pharmacol. 2013 Mar;71(3):765-75.
http://www.secondopinionnewsletter.com/Health-Alert-Archive/View-Archive/13595/Chemotherapy-and-vitamin-therapy--is-it-safe-to-do-them-together.htm