Ki is az a Dan Burke professzor?

Dan Burke, a gyógyszermetabolizmus nyugalmazott professzora, a Research for Nature’s Defence Ltd. vezetője (Syston, Leicester, LE7 1GQ, Egyesült Királyság). Burke professzor – aki „First Class” kitüntetéssel diplomázott a Londoni Egyetem biokémia szakán, majd a Surrey-i Egyetemen szerzett PhD címet a gyógyszermetabolizmus témájában, és harmincöt éves nemzetközi egyetemi karriert tudhat maga mögött, amely során több mint 200 kutatási cikket publikált – a metabolizmus, a toxicitás és a gyógyszerek, a környezetben előforduló vegyi anyagok, valamint a természetes vegyületek közötti interakciók szakértője.

burke.jpg

Szakterülete a citokróm P450-típusú, más néven CYP-enzim-rendszer, amelyet széles körben, emberekben és citrusfélékben egyaránt vizsgált. A rák – a vele kapcsolatos ok-okozati összefüggések, illetve a betegség felderítése, megelőzése és kezelése – mindig is központi szerepet töltött be a mintegy húsz évet felölelő kutatói és oktatói tevékenységében, amelyet az Aberdeeni Orvosi Egyetemen töltött.

Burke professzor az 1970-es években kidolgozott egy biokémiai vizsgálatsorozatot, amelyet azóta világszerte használnak a környezeti szennyezés biomonitorozására, és a gyógyszeripar is alkalmazza gyógyszerkutatási és -fejlesztési célokra (az AROD-vizsgálatok). Az 1990-es években Burke professzor és munkatársai felfedezték, hogy a ráksejtekben megtalálható egy különleges enzim, a CYP1B1, amely ma már világszerte a rák felismerésének, megelőzésének és kezelésének új módszereire (többek között a rákellenes vakcinákra) irányuló kutatások középpontjában áll. E felfedezésre támaszkodva Burke professzor és kollégája, Gerry Potter professzor új rákellenes előanyagokat (prodrug) dolgozott ki és szintetizált, valamint létrehozta a Salvestrol koncepciót, amely lényege, hogy az emberi test bizonyos, a természetes étrend részét képező, növényi eredetű, nagyon magas tumor szelektivitású rákellenes előanyagként működő vegyületek felhasználásával képes megelőzni és kezelni a benne kialakult rákot.